Author Topic: How do I edit memories in SimPE?  (Read 5595 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sillysim

  • Talkative Toddler
  • *****
  • Posts: 533
  • Gender: Male
  • I am a chimp. Watch me fling poo.
How do I edit memories in SimPE?
« on: January 30, 2009, 12:04:53 PM »
After the resounding success of my inquiry into the mysteries of sim surgery (Thanks again, Trif.), I am hoping that someone will be able to point me in the right direction on this, as well.

I want to know how to edit a sim's memories in SimPE.  I would like to be able to remove some memories from a specific sim, but don't want to download a hack which will universally nuke the same type of memory in all of the sims.  I want to be able to control this on a sim-by-sim basis.

I have been through the tutorials over at sims.ambertation.de, and have quickly scanned the 303 tutorials over at sims2wiki.info, and have thus far come up empty.
I am a silly sim - a very silly sim.

Offline Trif

  • Flocker Magnet
  • Whippy Whippersnapper
  • *****
  • Posts: 5619
  • Gender: Male
    • Pleasant Valley
Re: How do I edit memories in SimPE?
« Reply #1 on: January 30, 2009, 12:26:39 PM »
Make a backup first. Editing the Neighborhood memory is the easiest way to toast a hood with SimPE...

Top left click on neighborhood memory
Top right click on neighborhood memory
Plugin view (bottom frame) use the drop down to select the proper family
click on the family member you wish to edit.

   It should be self explanatory from here, at least the basics. Do not forget right click when copying and pasting memories around, and if you copy a memory from one sim, and paste it in another, make sure you alter the owner and subject, etc...

Maybe those who wander do get lost...
Pleasant Valley

Offline sillysim

  • Talkative Toddler
  • *****
  • Posts: 533
  • Gender: Male
  • I am a chimp. Watch me fling poo.
Re: How do I edit memories in SimPE?
« Reply #2 on: January 30, 2009, 12:29:54 PM »
Muchas gracias.  I will most assuredly back my 'hood up.  As a general rule, I always back up before I do anything in SimPE.
I am a silly sim - a very silly sim.

Offline Trif

  • Flocker Magnet
  • Whippy Whippersnapper
  • *****
  • Posts: 5619
  • Gender: Male
    • Pleasant Valley
Re: How do I edit memories in SimPE?
« Reply #3 on: January 30, 2009, 12:58:05 PM »
That is extremely wise...
Maybe those who wander do get lost...
Pleasant Valley

Offline Sleepycat

  • Resident Hairball
  • Whippy Whippersnapper
  • *****
  • Posts: 6321
  • Gender: Female
  • meow!
Re: How do I edit memories in SimPE?
« Reply #4 on: January 30, 2009, 01:33:25 PM »
It should be self explanatory from here, at least the basics. Do not forget right click when copying and pasting memories around, and if you copy a memory from one sim, and paste it in another, make sure you alter the owner and subject, etc...

The only thing I have ever found self-explanatory when dealing with memories is how to delete them. I have never been able to figure out how you add them or edit them. I didn't know you could copy & paste them either. :hmm:


non-memory issue:
I have also never been able to figure out how you add a sim to a Family Tree, although again, I can remove them and all family ties or add family ties. It's just adding to the Family Tree I can't figure out.
*
TFM's Naughty Sims Asylum - home of my Sim stories & SC4 Terrains, Sims, hairy Skintones and some clothes & stuff.
*

Offline Trif

  • Flocker Magnet
  • Whippy Whippersnapper
  • *****
  • Posts: 5619
  • Gender: Male
    • Pleasant Valley
Re: How do I edit memories in SimPE?
« Reply #5 on: January 30, 2009, 01:48:03 PM »
To add a new memory without pasting, use "create" top right of plugin window, choose whether memory, token or whatever, and then where it shows up, change the memory type using the drop down to whatever you want it to be. Then set, Owner, subject, etc. Be careful, there are both good and bad memories for many so make sure you get the one you want.

    Are you talking about when you select family ties to left and right? Can you add ties there? If you do, and then tick the family box in the relationship panel of the SDSC, setting the type of relationship there, then your additions should automatically show in the in game family tree.

   Or have I missed what you are saying?

   
Maybe those who wander do get lost...
Pleasant Valley

Offline Sleepycat

  • Resident Hairball
  • Whippy Whippersnapper
  • *****
  • Posts: 6321
  • Gender: Female
  • meow!
Re: How do I edit memories in SimPE?
« Reply #6 on: January 30, 2009, 02:00:08 PM »
To add a new memory without pasting, use "create" top right of plugin window, choose whether memory, token or whatever, and then where it shows up, change the memory type using the drop down to whatever you want it to be. Then set, Owner, subject, etc. Be careful, there are both good and bad memories for many so make sure you get the one you want.

Thank you! I'll have to try that out. I have a few sims I want to fix memories for.  :smile:


    Are you talking about when you select family ties to left and right? Can you add ties there? If you do, and then tick the family box in the relationship panel of the SDSC, setting the type of relationship there, then your additions should automatically show in the in game family tree.

   Or have I missed what you are saying?

Any family tie changes I make in the sims relationship panel, don't affect their Family Tree. I have to change them in both sections.  I can remove sims from but not add sims to the Family Tree. 

It's never been a big deal because all the new relationship ties are there, they just don't show in the sims Family tree. It would just be nice sometimes to have the Family Tree show the changes.  :P


*
TFM's Naughty Sims Asylum - home of my Sim stories & SC4 Terrains, Sims, hairy Skintones and some clothes & stuff.
*

Offline Trif

  • Flocker Magnet
  • Whippy Whippersnapper
  • *****
  • Posts: 5619
  • Gender: Male
    • Pleasant Valley
Re: How do I edit memories in SimPE?
« Reply #7 on: January 30, 2009, 02:11:09 PM »
It will show the changes if you edit family ties. That said, you can not make cousins, or grandkids directly, you have to set a relationship to the supposed sim they have in common. In other words for Dan to have Sue as a grand daughter, he must be listed in family ties as Mary, Sue's mother('s), father. In this case, he would show in the family tree in the proper place even if you change nothing with respect to the items on the SDSC's Relationship panel.
Maybe those who wander do get lost...
Pleasant Valley

Offline Sleepycat

  • Resident Hairball
  • Whippy Whippersnapper
  • *****
  • Posts: 6321
  • Gender: Female
  • meow!
Re: How do I edit memories in SimPE?
« Reply #8 on: January 30, 2009, 03:26:41 PM »
I must really be missing something  :P
*
TFM's Naughty Sims Asylum - home of my Sim stories & SC4 Terrains, Sims, hairy Skintones and some clothes & stuff.
*

TheISZ

  • Guest
Re: How do I edit memories in SimPE?
« Reply #9 on: January 30, 2009, 03:28:38 PM »
Me too because I have never gotten the changes to show up in the family tree.

Offline Sleepycat

  • Resident Hairball
  • Whippy Whippersnapper
  • *****
  • Posts: 6321
  • Gender: Female
  • meow!
Re: How do I edit memories in SimPE?
« Reply #10 on: January 30, 2009, 03:29:43 PM »
I'm glad to know it isn't just me  :ninja:
*
TFM's Naughty Sims Asylum - home of my Sim stories & SC4 Terrains, Sims, hairy Skintones and some clothes & stuff.
*

Offline jjab73

  • Queen of Typoland
  • Whippy Whippersnapper
  • *****
  • Posts: 3532
  • Gender: Female
  • Love . Peace . Happiness
Re: How do I edit memories in SimPE?
« Reply #11 on: January 30, 2009, 03:35:37 PM »
It is confusing! ZZ basically walked me through the process step by step before I really "got it".

Offline zolabee

  • Ellipsis...Queen
  • Whippy Whippersnapper
  • *****
  • Posts: 5098
  • Gender: Female
  • Some days are just after you!
Re: How do I edit memories in SimPE?
« Reply #12 on: January 30, 2009, 03:47:06 PM »
I'm going to have to try this...eventually when I get my nerve up.  I've been wanting to know how to do it, but this is the first time I've seen it written out.

Offline Trif

  • Flocker Magnet
  • Whippy Whippersnapper
  • *****
  • Posts: 5619
  • Gender: Male
    • Pleasant Valley
Re: How do I edit memories in SimPE?
« Reply #13 on: January 30, 2009, 04:20:07 PM »
I will think about this one, it is a bit more involved than what I just posted so it will not be quick getting something up.

    Wait, let me rephrase that...
Maybe those who wander do get lost...
Pleasant Valley

TheISZ

  • Guest
Re: How do I edit memories in SimPE?
« Reply #14 on: January 30, 2009, 04:25:34 PM »
 :lol: They have pills for that now.  :giggle:

Offline zolabee

  • Ellipsis...Queen
  • Whippy Whippersnapper
  • *****
  • Posts: 5098
  • Gender: Female
  • Some days are just after you!
Re: How do I edit memories in SimPE?
« Reply #15 on: January 30, 2009, 04:29:12 PM »
 :lol:

Offline Trif

  • Flocker Magnet
  • Whippy Whippersnapper
  • *****
  • Posts: 5619
  • Gender: Male
    • Pleasant Valley
Re: How do I edit memories in SimPE?
« Reply #16 on: January 30, 2009, 04:32:11 PM »
Hm

ignore mode on...

Family ties
Select family with sim you want to change tree
select sim so they are centered in large pane.
tick lock box
change family to one with sim you want to add in it
right click on sim you want to add and choose add to...

   Is this what you guys are missing?

Maybe those who wander do get lost...
Pleasant Valley

Offline sillysim

  • Talkative Toddler
  • *****
  • Posts: 533
  • Gender: Male
  • I am a chimp. Watch me fling poo.
Re: How do I edit memories in SimPE?
« Reply #17 on: January 30, 2009, 05:49:20 PM »
Well, the memory editing worked like a charm, except that I can't actually edit the text for the memory.  Thanks again, Trif.
I am a silly sim - a very silly sim.

Offline Trif

  • Flocker Magnet
  • Whippy Whippersnapper
  • *****
  • Posts: 5619
  • Gender: Male
    • Pleasant Valley
Re: How do I edit memories in SimPE?
« Reply #18 on: January 30, 2009, 05:54:29 PM »
No, you would have to actually create custom memories to do that and I have never done that so...

You are welcome.
Maybe those who wander do get lost...
Pleasant Valley

Offline sillysim

  • Talkative Toddler
  • *****
  • Posts: 533
  • Gender: Male
  • I am a chimp. Watch me fling poo.
Re: How do I edit memories in SimPE?
« Reply #19 on: January 30, 2009, 05:59:56 PM »
I don't think that I want to go so far as creating custom memories at this point, anyway.  It's enough to have removed the memories that shouldn't have been there, and put something reasonably close in for the ones that should.
I am a silly sim - a very silly sim.

Offline Sleepycat

  • Resident Hairball
  • Whippy Whippersnapper
  • *****
  • Posts: 6321
  • Gender: Female
  • meow!
Re: How do I edit memories in SimPE?
« Reply #20 on: January 30, 2009, 09:53:01 PM »
Hm

ignore mode on...

Family ties
Select family with sim you want to change tree
select sim so they are centered in large pane.
tick lock box
change family to one with sim you want to add in it
right click on sim you want to add and choose add to...


   Is this what you guys are missing?

that sounds like what I was missing too me! I should have a chance to try it out soon.
*
TFM's Naughty Sims Asylum - home of my Sim stories & SC4 Terrains, Sims, hairy Skintones and some clothes & stuff.
*

Offline zephyrzodiac

  • Chief Postaholic
  • Administrator
  • Whippy Whippersnapper
  • *****
  • Posts: 34251
  • Gender: Female
  • Superannuated Coffeeholic
    • Zephyr Zodiac @ 4-Shared
Re: How do I edit memories in SimPE?
« Reply #21 on: January 31, 2009, 02:15:28 AM »
Don't forget you need to check in the Relationships panel to make sure
that all the relationships are correct.
"All the world's a Neighbourhood, and all the men and women merely Sims."  ZephyrZodiac with apologies to Willie Waggledagger.

http://www.4shared.com/u/yCrnLoEP/Zephyr_Zodiac.html

 

anything
anything